• 1132 Bp, Victor Hugo utca 19.
  • 06-1-320-2127 | FAX: 06-1-236-0630
  • info@aranykulcs.hu

Mit kell tenni, ha az autó zárja befagyott?

Rendkívül bosszantó tud lenni, ha a téli zimankó idején, a reggeli gyors elindulást megakadályozza az, hogy befagyott az autónk zárja. Egyértelműen gyors megoldásra van szükség, hiszen súlyos percek is eltelhetnek addig, amíg sikerül bejutni a gépjárműbe. Két dolgot nem szabad csinálni: pánikba esni és kapkodni, ugyanis akár kárt is tehetünk a járműben, illetve annak zárszerkezetében, ami oda vezet, hogy egy rutinszerű megoldás helyett szerelőhöz is vihetjük kedvenc négykerekűnket.

Az első és legfontosabb, hogy óvjuk meg kezünket a hidegtől és az esetleges fizikai behatásoktól. Ehhez egy olyan kesztyűt érdemes felhúzni, amellyel könnyedén tudunk dolgozni, mégis kellően meleg. Kulcsos nyitás esetén először kíséreljük meg óvatosan kinyitni a zárat néhányszor, távirányító esetében maximum csak 2-3 alkalommal próbálkozzunk. Amennyiben hó fedi a nyílást, úgy előbb távolítsuk el azt.

Még öltözködés közben érdemes magunkhoz venni egy jégoldó spray-t, ami az esetek túlnyomó többségében képes megoldani a problémát. Mindössze 1-2 fújást követően, pár másodperc után ugyanis a vegyszer leolvasztja a zárszerkezetbe fagyott folyadékot, így kulccsal könnyedén nyithatóvá válik a gépjármű. Sokan a jégoldó helyett a WD40-re esküsznek, és teljesen joggal: ez a szer ugyanis nedvességkiszorító hatással is bír, ami képes megtörni a zárban felgyülemlett jeget.

Amennyiben nem áll rendelkezésre semmilyen, jeget eltávolítani képes spray, úgy jöhet a jég hagyományos, ősi ellensége, a meleg. Többféleképpen is fel lehet melegíteni a zárat: meg lehet próbálni a szánkkal pár percig rálehelni a zárra, de ha megoldható, úgy egy hosszabbító és egy hajszárító segítségével pillanatok alatt megoldható a jegesedés. Egyetlen fontos szabályt kell csak betartani: nem szabad túl forró levegőt, vagy folyadékot a zárba önteni, mert az roncsolhatja a műanyagból készült alkatrészeket.

Sajnos a gépjárművek zárjainak befagyása szinte mindenkit érint, aki nem fűtött garázsban tudja tartani a négykerekűjét. Pedig a technológia fejlődésével elvárhatnánk azt, hogy ez is olyan egyszerűen megoldható legyen, mint például a nagykonyhai gépek automata leolvasztási funkciója. Ez utóbbi jellemzően automatikusan ellátja a feladatát, így a modern berendezéseknél már szinte egyáltalán nincs szükség jégmentesítésre. Bízunk abban, hogy idővel ez az innováció az autóipart is eléri, ami még ha nem is teljesen önműködően, de akár egy gombnyomásra megoldja a befagyás problémáját.

Kulcs a zárban

A budapesti Aranykulcs Kft. 1981 óta működik és foglalkozik mindennel, ami kulcs, zár és zárjavítás. Az ARANYKULCS tevékenységének központjában a KULCS áll. Tervezünk és készítünk főkulcsos zárrendszereket, foglalkozunk hagyományos,

 

tovább ››

Adatvédelem